Wednesday, May 3, 2017

Resepi gulai lemak cili padi siput sedut dan pucuk paku

Assalamualaikum....resepi yang saya nak share kali ini ialah gulai lemak cili padi siput sedut dan pucuk paku..Terlebih dahulu siput hendaklh dibersihkan dan dipotong hujungnya dengan menggunakan playar,gunting atau pisau.
Bahan2nya:-
1.Siput 1/2 kilo
2.Cili padi 12 biji atau 1sdb (tumbuk)
3.Santan kotak/santan segar campur dgn 4 cwn air.
4.Sebiji bawang merah (tumbuk)
5.Serbuk kunyit 1 sdb
6.Satu ikat pucuk paku (potong)
7.Serai 2 batang (ketuk)
8.Satu keping asam gelugor
9.Garam dan serbuk perasa
Cara2nya:-
1.Masukkan santan,air,cili,serai,   kunyit,bawang,asam keping dan garam.Didihkan di atas api.
2.Masukkan siput,kacau dan biarkan seketika.
3.Masukkan pucuk paku.Biarkn empuk seketika dan tambah serbuk perasa.
4.Siap dan tutup api.
Nota: Kalau suka boleh letak sehelai
           daun kunyit.





No comments:

Post a Comment