Assalamualaikum....resepi yang saya nak share kali ini ialah gulai lemak cili padi siput sedut dan pucuk paku..Terlebih dahulu siput hendaklh dibersihkan dan dipotong hujungnya dengan menggunakan playar,gunting atau pisau.
Bahan2nya:-
1.Siput 1/2 kilo
2.Cili padi 12 biji atau 1sdb (tumbuk)
3.Santan kotak/santan segar campur dgn 4 cwn air.
4.Sebiji bawang merah (tumbuk)
5.Serbuk kunyit 1 sdb
6.Satu ikat pucuk paku (potong)
7.Serai 2 batang (ketuk)
8.Satu keping asam gelugor
9.Garam dan serbuk perasa
Cara2nya:-
1.Masukkan santan,air,cili,serai, kunyit,bawang,asam keping dan garam.Didihkan di atas api.
2.Masukkan siput,kacau dan biarkan seketika.
3.Masukkan pucuk paku.Biarkn empuk seketika dan tambah serbuk perasa.
4.Siap dan tutup api.
Nota: Kalau suka boleh letak sehelai
daun kunyit.
No comments:
Post a Comment