Tuesday, November 8, 2016

Resepi kek pisang lembut dan gebu


Assalamualaikum....Menu kali ini adalah kek pisang lembut dan gebu...saya suka makan panas2..tak sabar nak tunggu sejuk....huhuhu..

Bahan2nya:-
1. 1 cwn pisang yg telah dilenyek
2. 2 cwn tepung gandum (ayak)
3. 1 sdk baking powder (ayak)
4. 1 sdk soda bikarbonat (ayak)
5. 4 biji telur gred A
6. 3/4 cwn minyak
7. 1 sdk esen pisang/vanila
8. Secubit garam
Cara2nya:-
1.Pukul gula,telur dan minyak sehingga kembang.
2.Masukkan garam,esen pisang/vanilla dan pisang.Pukul sebati.
3.Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat.
4.Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah digris dan dialas kertas minyak.
5.Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160c selama 45 minit bergantung pada oven masing-masing.



No comments:

Post a Comment