Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...hari ini saya nak share resepi kuih gunting...kuih gunting adalah salah satu kudapan di hari raya mahu pun di hari biasa...kalau dah start mengunyah memang susah nak berhenti...saya suka resepi yg simple2 jer tapi sedap...Kalau nak buat sedikit bahagi kpd 2 sukatan resepi ini...
Bahan2nya :-
1.1 kilo tepung gandum
2. 4 atau 5 sdb majerin(cairkan)
3.1 sdk garam dicampur dalam satu mug air sejuk.
4.3 sdb jintan manis (tumbuk)
5.2 sdb jintan putih (tumbuk)
6.3 sdb serbuk kari daging
7.5 pelepah daun kari ( gunting halus)
8.Sebiji telur
Cara2nya :-
1.Masukkan tepung ke dalam bekas,tambah majerin dan semua bahan2 kering.
2.Masukkan telur yang telah dipukul sedikit.Gaul rata.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit.Kalau keras boleh tambah sedikit air.
4.Bulat2kan doh sebesar penumbuk dan canai.Panaskan sekejap ke dalam kuali tanpa minyak.Tujuannya adalah bagi memudahkan untuk menggunting supaya tidak melekat-lekat.
5.Sejukkan doh yang sudah dipanaskan dan mulakan proses menggunting.
6.Goreng sehingga keemasan dan sejukkan sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment