Saturday, January 21, 2017

Resepi ayam masak merah

Resepi hari ini ialah ayam masak merah.Ayam masak merah ini boleh dimakan dengan nasi biasa atau nasi minyak,nasi tomato,nasi hujan panas atau apa jua nasi yang bersesuaian dengannya....biasanya kita makan bila ada majlis perkahwinan...mungkin cara masak saja berbeza...resepi saya ini ialah untuk bilangan keluarga yang tidak ramai...kalau nak banyak bolehlah digandakan bahan-bahannya ya....

Bahan2nya:-
1. 1/2 ekor ayam
2. 1/2 cawan sos cili + 3sdb sos tomato
3. 1/2 cawan air (boleh kurangkan)
4. 3 sdb cili kering mesin
5. 3 ulas bawang putih + 1/2 inci halia +4 biji bawang merah kecil (tumbuk)
6.Sebatang serai (ketuk)
7.Sebiji bawang besar (potong bulat)
8.Garam, gula dan serbuk perasa

Cara2nya :-
1.Bersihkan ayam dan gaul garam dan kunyit.Goreng jangan terlalu garing supaya ayam tidak keras.
2.Angkat ayam dan ketepikan.
3.Panaskan satu senduk minyak dan tumis bawang.Masukkan cili kering dan biarkan garing sebentar.
4.Masukkan sos,air dan serai.Biarkan menggelegak sebentar dan masukkan bawang potong bulat.
5.Perasakan dengan garam gula dan serbuk perasa.




No comments:

Post a Comment