Tuesday, October 4, 2016

Resepi karipap

Rasa nk makan karipap...??? Jommm
Bahan2 inti :-
1. 5- 6 biji kentang dipotong dadu ( boleh direbus dlu).
2. 2 sdb rempah kari ayam + 2 sdb cili mesin.
3.Bwng merah + bwng putih 2 ulas
( tumbuk).
4.Sekeping dada ayam dipotong kecil.
5.Sebiji bwng besar dipotong dadu.
6.2 tngkai daun sup/kari.
7.Garam,gula dn aji no moto.
Cara2nya :-
1.Tumis bwng.Msukkn rempah kari.
Letak sdikit air dn msukkn isi ayam.
2.Masukkn kentang.
3.Masukkn bwng yg telah didadu.daun kari/sup.
4.Perisakn dgn garam,gula dn aji no moto.
Bahan2 utk kulit (pastri) :-
1.500 grm tpung gndum.
2.1/2 cwn minyak + 3 sdb planta (panaskn).
3.1 mug air sejuk dr petiais + 1sdk garam.

Cara2 nya:-
1.Curahkn minyk panas di tngah2 tepung.Masukkn air sdikit demi sdikit dn uli.
2.Biarkn doh seketika kmudian terap mnggunakn acuan karipap.
3.Taburkn tpung di atas dulng supaya karipap tdak melekat.
4.Goreng karipap.
5.Lebihan karipap boleh dibuat frozen.Caranya goreng separuh masak dn disimpn di tmpat dingin beku.





No comments:

Post a Comment