Assalamualaikum...kuih tiram ni adalah kuih traditional tpi masih digemari sehingga kini.Kuih ni boleh dimakan pada bila2 masa selain daripada musim perayaan. Kalau nakkn kuih yg rangup kita kenalah menggunakan sukatan yg betul.Mari kita tengok resepi kuih tiram ni...
Bahan2nya :-
1. 500 grm tepung gandum (1/2 kilo)
2. 3/4 cwn air sejuk petiais +1 sdk garam
3. 1 biji telur
4. 2 sdb majerin
5. 1/2 cwn tepung jagung (7sdb)
6. 1/2 cwn minyak masak (7 sdb)
Cara-caranya:-
1.Satukan tepung jagung dn minyak sehingga menjadi batter.
2.Satukn semua bahan lain.Air hendaklh dimasukkn sikit2.Doh jgn terlalu keras dn jgn terlalu lembik.
3.Bulat2 kn doh sebesar penumbuk.Canaikn doh sehingga nipis dn potong tepi2 nya dgn pisau.
4.Sapu batter tepung jagung tadi dn gulung ketat2.Potong doh yg telah digulung lbih kurang 1/2 inci.
5.Tekan sedikit doh yg dipotong kecil sebelum dicanai.Boleh dicanai 2 atau 3 kali.Susun di atas dulang yg telah ditabur tepung.
6.Panaskn minyak dn goreng sehingga
keperangan.
7.Sira dgn gula icing.Simpan di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment